Jak si čtenáři zaregistrovaní na GeekCore jistě všimli, je tady nová dávka pozvánek na programátorské akce, které by vás mohly zajímat. Pozor, z logistických důvodů se u akcí v Akvárku nepodařilo zajistit přesný čtrnáctidenní takt, věnujte proto pozornost přesnému datu konání.

E-mail pro programátory webových aplikací

Úterý, 15. ledna 2013, 18:00, Praha – Microsoft, vstup zdarma

I přes rozmach IM a sociálních sítí je elektronická pošta pořád důležitým komunikačním kanálem. Správně posílat maily z webové aplikace, to je mnohem víc, než jenom zavolat System.Net.Mail.SmtpMail.Send(). A bohužel zjišťuji, že řada lidí má o fungování elektronické pošty představu dost vágní a obvykle špatnou.

V rámci tohoto semináře tedy kromě "programátorské" části chci ukázat, jak vlastně ten zatracený e-mail funguje, jakou roli v něm hraje konfigurace DNS, co znamenají jednotlivé chyby a proč se mail občas "ztratí" a nikdo neví, kam se poděl.

Více informací a registrace na GeekCore.

Gopas DevCon 2013

Nejnovější vydání Gopasí konference DevCon. Obvyklí podezřelí (Gešvindr, Činčura, Herceg, Valášek) pohovoří o vývoji her pro Windows 8, o vývoji pro Windows Phone, novinkách v Entity Frameworku a na závěr moje maličkost o oblíbeném SignalR, tedy realtime webu v ASP.NET.

Možná jste již nějakou mou přednášku o SignalR viděli, ale tato technologie se velmi rychle rozvíjí a mění, takže se bude jednat o dosti aktualizovanou verzi.

Akce se bude konat v Praze a v Bratislavě:

Praktická implementace HTTPS/SSL/TLS v Internet Information Services

Pátek 1. února 2013, 18:00, Praha – Microsoft, vstup zdarma

Běžný protokol HTTP přenáší veškerá data bez jakékoliv ochrany. Nemůžeme si být jisti identitou serveru, klienta, integritou dat ani jejich důvěrností. Tyto problémy řeší jeho šifrovaná verze: HTTPS. Která se ale používá relativně málo a zdaleka ne všude tam, kde by to bylo vhodné.

Důvodem jsou často předsudky nebo neúplné či zastaralé informace o tom, jak je nasazení takového certifikátu drahé nebo komplikované. V rámci této přednášky bych chtěl ukázat, že použití SSL je ve skutečnosti velice jednoduché a v řadě případů bezplatné.

Více informací a registrace na GeekCore.

CSS na steroidech - SASS/SCSS a LESS

Čtvrtek 14. února 2013, 18:00, Praha – Microsoft, vstup zdarma

Kaskádové styly by byly úžasné, kdyby byly trochu chytřejší - třeba kdyby uměly vnořování stylů, dědičnost, proměnné... S pomocí technologií SASS/SCSS (Syntactically Awesome CSS) a LESS tohle všechno umí, s podporou pro editaci ve Visual Studiu a bez speciálních nároků na klientský prohlížeč.

Více informací a registrace na GeekCore.

Poslední dobou se mi nedostává inspirace. Mám pocit, že o všem, co se týká webového programování, jsem buďto už mluvil, nebo je to prostě stará vesta, tak triviální, že nemá smysl se o tom nějak sáhodlouze rozšiřovat. Rád bych dodržel stávající frekvenci dvou přednášek měsíčně (a mám i dopředu zamluvený ještě jeden termín na 26. 2.), ale nevím o čem mluvit.

Jsem přesvědčen, že tento můj pocit je neoprávněný, jenom ta témata nejsem schopen vidět. Jistě je řada témat, kterých jsem se jenom velmi letmo dotknul a zasloužila by si probrat víc do hloubky. Stejně tak nejspíš spousta věcí, které pokládám za primitivní a nehodné bližšího rozboru, ve skutečnosti mnoha lidem tak primitivní nepřipadá.

Jsou témata, o kterých jsem mluvil (URL routing, šifrování, konfigurace…) ale je to třeba několik let zpátky a stálo by za to téma oživit.

Necítím se být zcela povolán mluvit o JavaScriptu, TypeScriptu, jQuery, HTML 5 a dalších tématech, protože k nim mám poněkud skeptičtější vztah, než je v oboru zvykem. Ale možná právě ten skeptický pohled je něco, co byste rádi slyšeli.

Proto se ptám vás, svých čtenářů a posluchačů: Jaká témata byste si přáli na přednáškách slyšet? Dejte mi vědět – zde v komentářích, mailem (michal.valasek (zavináč) altairis.cz) nebo třeba na Twitteru, který jsem po mnoha letech (a s mohutným brbláním) začal používat. Vaše témata se pokusím postupně nějak zpracovat – jako články, semináře a podobně.