Svět IT se mění a rozvíjí velice dynamicky. I když se omezím jenom na technologie související s ASP.NET webovým vývojem, významné novinky přicházejí každý týden. ASP.NET Identity, nový Entity Framework, nové MVC, nové Web Pages, novinky ve Windows Azure, nové všechno. Ani já s nimi nedokážu úplně držet krok, a to je to moje hlavní pracovní náplň.

Jsem 1%. Mám to obrovské štěstí, že moje hlavní pracovní náplň není udržovat a vyvíjet nějaký konkrétní systém, ale učit se novinky a předávat je dál. 99% programátorů je na tom ale úplně jinak. Nemají čas udržovat své znalosti v pozoru, protože musejí udržovat v chodu jim svěřené systémy. Vidím to velice často při konzultacích a na kurzech: programátory, kteří sice používají nejnovější nástroje, ale programují v nich stejně, jako před pěti a více lety.

Zatímto "elita" se dohaduje na blozích GitHubu a Twitteru jaký design pattern je pro co nejlepší, drtivá většina reálných systémů je pořád psaná stylem SqlConnection.Open a SELECT * FROM Tabulka. Scott Hanselmann jim říká "temná masa". Je jich většina a nejsou vidět. Programátoři, kteří prostě pracují a nekecají o tom.

V uplynulých týdnech jsem uspořádal v Akvárku dva semináře: Jemný úvod do pokročilejších konstrukcí v C# a Jemný úvod do ORM a Entity Frameworku (odkazy vedou na záznamy z těchto akcí na YouTube). Co do návštěvnosti se jednalo o jedny z nejúspěšnějších akcí, co se tam konaly. A to přesto, že všechna probíraná témata jsou "stará vesta", žádné horké novinky. Nebo spíš právě proto – jenom většina programátorů neměla čas se na to pořádně, systematicky podívat.

Vyzýval jsem účastníky, aby mi poslali mailem náměty na další témata a dostal jsem jich požehnaně. Na základě toho jsem se rozhodl udělat třídenní kurz, který do větší hloubky probere témata ze shora uvedených seminářů. Kromě toho doplňuje ta témata, která jsem od vás dostal mailem (zejména pokročilejší dedičnost, generické typy a další). Kromě mého teoretického výkladu si také budete všechno moci ihned vyzkoušet v připravených hands-on labech.

Kurz najdete na novém webu kurzy.altairis.cz a bude se konat od 7. do 9. dubna (v případě velkého zájmu vypíšu další termíny). Cena kurzu je 12000 Kč, ale pokud do poznámky v objednávce uvedete kód "ASPNET.CZ" a objednáte se nejpozději do konce března, dostanete 2000 Kč slevu a cena pro vás tedy bude 10000 Kč + DPH.

Podrobnější informace o kurzu najdete na http://kurzy.altairis.cz/1.