Jako obvykle vás zvu na TechEd DevCon 2014, který se bude konat od 20. do 23. května 2014 v Praze a nabízím přehled svých přednášek tamtéž. Zároveň nabízím tipy na další přednášky, kterých se chci pokud možno zúčastnit.

Úterý

(10:35-11:50) Dev Keynote

Přehled novinek pro programátory, zejména pak webové. Řeč bude zejména o nejnovějším update Visual Studia a nových vlastnostech Azure Web Sites.

(14:20-15:35) Jemný úvod do HTML5 a CSS3

Pod generací HTML 5 se skrývá řada technologií, které slibují světlé webové zítřky. Které z nich jsou perspektivní a které mrtvě narozené? Kdo podporuje co a co dělat s těmi, kdo nepodporují? Co vám reálně může usnadnit život a co jsou blikátka bez hlubšího významu? V této přednášce se pokusím na tyto a jim podobné otázky dát odpověď.

V tento den se také zajdu podívat na přednáčku Ondry Ševečka "PowerShell pro programátory". Nikdy jsem se ještě nedostal k tomu, abych se na PowerShell pořádně podíval a mám pocit, že se bez něj do budoucna už neobejdu. Zatím mi přijde dost nepochopitelný, tak doufám, že mi to Ondra vysvětlí :-).

Středa

(10:30-11:45) Jemný úvod do bezstavového HTTP

Hypertext Transfer Protocol je od začátku navržen jako bezstavový. V této přednášce si ukážeme, co to v praxi znamená, proč je to dobře a jak se tomu přizpůsobit. Ukážeme si různé způsoby, jak bezstavovost s větším či menším úspěchem obcházet a vysvětlíme si, proč to pokud možno nedělat.

(14:15-15:30) Jemný úvod do ORM a Code First: Maže se to na chleba?

Prakticky nutnou podmínkou pro používání současných technologií pro webový vývoj je znalost a nasazení object/relational mapperů – ORM. Překvapivě mnoho programátorů ale stále netuší, co to je, k čemu je to dobré a nebo mají nepřesné nebo zastaralé představy o výhodách a nevýhodách této technologie. V této přednášce si ukážeme populární ORM Entity Framework a na jeho příkladu předvedeme funkce a omezení, výhody a nevýhody ORM.

Rád bych se také zašel podívat na přednášku Jirky Činčury "Visual Studio 2013/2012/2010 - klávesové zkratky, tipy, triky, optimalizace práce, efektivní debugging". Možná se konečně naučím používat debugging ve Visual Studiu.

Čtvrtek

(10:30-11:45) ASP.NET Identity

V současnosti používaná autentizační logika v ASP.NET (Membership a Role providers, forms authentication atd.) vznikla před devíti lety a je poplatná době svého vzniku. Ukážeme si ASP.NET Identity, což je její novým nástupce. Je claims-based a kromě stávající funkčnosti podporuje i přihlašování pomocí autentizačních služeb třetích stran, jako je třeba Google, Facebook, Twitter, Microsoft Account a další.

(14:15-15:30) Keep calm and use crypto

Praktická kryptografie byla v uplynulém roce stíhána velkým množstvím katastrof: odhalení týkající se špehování NSA a jejích protějšků, čínské a ruské kybernetické útoky, chyba Heartbleed… Znamená to snad, že veškeré snažení je zbytečné a naše soukromí je definitivně ztraceno? Pokusím se na tyto otázky odpovědět z trochu většího nadhledu a s možným výhledem do budoucna.

Pokud mi to vyjde, zajdu na přednášku ".NET Internals – Paměť a datové typy" od Roberta Hakena. Už je to docela dlouho, co jsem se tím pořádně zabýval a nezaškodí si tyhle věci osvěžit. Ve čtvrtek se koná i tradiční TechEd párty, u které tradičně nevím, jestli na ni půjdu, protože jako správný asociál nikdy nevím, co na těchhle akcích mám dělat.

Pátek

(12:45-14:00) HTTPS už máte. Tak ještě aby vám k něčemu bylo.

Poslední dobou se naštěstí začíná u webů rozmáhat podpora šifrovaného HTTP spojení - HTTPS, SSL, TLS. To je dobrý začátek, ale samo o sobě to nestačí. Mnoho webů má HTTPS naimplementovaných tak špatně, že se i přesto jejich uživatelé mohou stát terčem útoku. Ukážeme si, jak HTTPS na serveru správně zkonfigurovat a také jak napsat aplikace tak, aby jej uměly reálně využít a nejednalo se jenom o drahou provozní komplikaci.

Pokud mě na ni Kamil Roman pustí, zajdu se podívat na jeho přednášku "Možnosti nasazení vysoce dostupného Hyper-V s nízkými náklady i do malých firem". Mám totiž takové podezření, že jsem byl jeden ze zoufalců, kteří ho přiměli k jejímu vytvoření. Uvažuji i o přednášce "Microsoft Azure Mobile Services: Back-end pro mobilní aplikaci téměř bez práce" Davida Gešvindra. Pokud se nepletu, už by se to mělo dát programovat i v C#, nejenom v JavaScriptu, jako kdysi, takže by to mohlo být zajímavé.

Další informace a možnost registrace najdete na www.teched.cz.