Microsoft uvedl Windows 10, které mají staronový koncept nabídky Start. Pokud přemýšlíte, jak se s ním vyrovnat, nabízím pro inspiraci své osvědčené a léty prověřené řešení. Popisovaný přístup používám již od Windows 7 a jeho principy jsou ještě starší.

Používané programy dělím v zásadě do třech kategorií, v závislosti na četnosti používání:

  1. Ty nejčastěji používané aplikace mám připnuté na taskbaru a kdykoliv je mohu spustit jedním kliknutím nebo klávesovou zkratkou. Ve Windows funguje klávesová zkratka "Win + číslo", kterou spustíte n-tou připnutou aplikaci. Takže pro spuštění první zleva stisknete Win + 1 atd.
  2. Druhou kategorii tvoří aplikace, které spouštím relativně méně často, třeba jednou denně, ale pořád je chci mít při ruce. Ty mám umístěné na první úrovni Start menu, ve Windows 8 jsem je měl na Start screen jako dlaždice. Dají se tedy spustit na dvě kliknutí (nebo Win a kliknutí).
  3. Třetí kategorií jsou aplikace, které spouštím méně často. Ty spouštím pomocí vyhledávání. Tedy stisknout Win a začít psát název.

Mimo tyto kategorie stojí dva speciální programy:

A jaké programy v praxi používám? Takhle vypadá levý horní roh mé obrazovky ve stavu rozbalené nabídky Start (mám, poněkud nezvykle, již dlouhá léta taskbar a nabídku Start nahoře, ve výši očí.):

Windows_start_menu

Programy první kategorie s tlačítky na taskbaru jsou pro mne následující:

Programy druhé kategorie ve Start menu jsou následující:

Programů používám samozřejmě mnohem více, ale tyto jsou zdaleka nejpoužívanější a popisovaná forma přístupu k nim se mi výtečně osvědčuje. Může inspirovat i vás.

Bonusový tip na závěr: K počítači mám (je-li v docku) trvale připojenou univerzální čtečku paměťových karet. Aby mi zbytečně nezabírala čtyři písmenka disku, mám tyto "disky" namapované do NTFS složek. Čtečka Compact Flash karet je tak třeba dostupná jako C:\Cards\CD, SD jako C:\Cards\SD a podobně. Trochu to připomíná mountování zařízení na Linuxu a moc lidí neví, že to je možné. Dá se to nastavit v Disk Manageru.