U příležitosti restartu nového .NET Frameworku jsme uspořádali konferenci CoReStart 2016. Nyní vám nabízím svoje prezentace a příklady z ní. Na zpracování záznamů se pracuje, ale bude to nějakou dobu trvat. Až budou hotové, najdete je na YouTube kanále společnosti Altairis.

V první přednášce jsem se vám snažil sdělit, co vlastně ASP.NET Core 1.0 je. Že to je defacto restart platformy .NET, neboť Microsoft po čtrnácti letech naznal, že je třeba. Ačkoliv idea .NETu je dobrá, mnoho rozhodnutí učiněných v době, kdy ještě žila britská královna matka a premiérem ČR se s heslem "zdroje tu jsou" stal Vladimír Špidla, je z dnešního pohledu nešťastných. Nový .NET Core sice neumí zdaleka všechno, co stávající .NET Framework, ale je postavený způsobem, který nám zase nějakou dobu vydrží.

Dále jsem se zabýval hostováním a nasazením .NET Core aplikací. Zde se toho změnilo opravdu hodně, protože Core aplikace jsou hostovány ve vlastním serveru Kestrel a IIS jim slouží jenom jako publikační proxy. Nasadit Core aplikaci na klasické IISko tedy vyžaduje jisté změny oproti tomu, na co jsme zvyklí.

Třetím tématem byla konfigurace Core aplikací. Zatímco dosavadní .NET měl všechno v XML web.config souborech, nový Core na to jde jinak. Konfigurace IIS zůstává nadále ve web.configu, zatímco konfigurace komponent frameworku probíhá v kódu a žádný vlastní konfigurační soubor nevyžaduje. Pro vaše vlastní konfigurační nastavení je zde zajímavý a rozšiřitelný systém, který jsem vám na příkladech představil.

Poslední přednáška se věnovala ochraně tajemství v Core aplikacích. Předchozí generace má systém Machine Keys, nová má ASP.NET Data Protection (nezaměňovat s DPAPI, Windows Data Protection API). To staví na základech Machine Keys, ale přidává řadu nových možností a především řeší velikou bolest Machine Keys, totiž obtížnou změnu klíčů.