Na pražském MS Festu jsem mluvil o kryptografii a fulltextovém vyhledávání v SQL Serveru. Bohužel z technických důvodů nebylo možné z těchto přednášek udělat záznamy, takže se musíte spokojit s prezentacemi a příklady.

Crypto 101: Praktická kryptografie pro .NET programátory

V této dvojpřednášce jsem se vám snažil ukázat pyramidu bezpečnosti - tu musíte vystavět, chcete-li ve své aplikaci používat kryptografii. Snažil jsem se vám vysvětlit, že v naprosté většině případů si ty kryptografické části nechcete vymýšlet a pokud možno ani programovat sami.

Představil jsem vám kryptografickou knihovnu Inferno, která poněkud v rozporu se svým názvem nepředstavuje peklo, ale naopak se vás toho pekla snaží uchránit. Je to high-level knihovna, která umí řešit typické problémy, aniž by po programátorovi vyžadovala odpovědi na nepohodlné otázky.

Jak na opravdové fulltextové vyhledávání s Microsoft SQL Serverem

Udělat opravdové fulltextové vyhledávání není jednoduché. Musí si umět poradit s různými tvary slov, logickými operátory, frázemi... Naštěstí pro nás je docela schopný fulltextový vyhledávací stroj s podporou češtiny součástí Microsoft SQL Serveru - a to včetně jeho bezplatné edice Express.

Ukázal jsem vám, jak se vytvářejí fulltextové katalogy a indexy a zejména několik různých způsobů, jak celou tu věc napojit na Entity Framework. V ukázkovém kódu také najdete jednoduchý překladač z AltaVista syntaxe do SQL fulltextu.