Platforma .NET Framework letos slaví patnáct let své existence. A pokud jste někdy nějakou aplikaci vyvíjeli patnáct let, jistě mi dáte za pravdu, že to je spousta času. Že i pokud aplikace byla od začátku navržena a napsána dokonale (a že málokterá se tomu byť jenom blíží), po tak dlouhé době je dobré "začít znovu a lépe", vytvořit novou verzi, postavenou na modernějších principech. A přesně v té fázi se dnes nachází platforma .NET.

Za patnáct let své existence platforma .NET prokázala, že je životaschopná a kvalitní. Stala se jednou z nejpoužívanějších na světě, zejména pro firemní sféru a line of business aplikace. Přesto je však na ní znát její stáří a doba vzniku. .NET vznikal na přelomu tisíciletí, kdy počítače a informační technologie obecně vypadaly úplně jinak. Řešili jsme jiné problémy než dnes, a to jinými prostředky.

Proto Microsoft přišel s novou verzí, která si bere to nejlepší ze stávajícího .NETu řeší současné problémy současnými prostředky. Hlavní myšlenky .NET Core, neboť tak se nová generace .NETu jmenuje, jsou následující:

Výše uvedené si nicméně vyžádalo ukončení dalšího vývoje (nikoliv podpory) Web Forms, nejpopulárnější ASP.NET technologie. A ani MVC 5 aplikace vesměs nedává smysl upgradovat, spíš využít příležitosti k "restartu" vlastní aplikace.

Shora uvedené často stávající ASP.NET programátory mate až děsí. Slabší povahy mají pocit, že je Microsoft opustil a svět se jim hroutí pod rukama. Což je pocit podporovaný nepříliš kvalitní komunikací Microsoftu jako takového a naprostou impotencí až paralýzou lokální pobočky. Ve skutečnosti situace není až tak tragická a ve skutečnosti jsou výhledy do budoucna docela optimistické.

Není třeba propadat bezprostřední panice a mazat všechny dosavadní aplikace s představou, že zítra lehnou popelem. Na druhou stranu ale není dobré .NET Core zcela ignorovat. Ta platforma má budoucnost a na sklonku roku nás čeká verze 2.0, která slibuje opakování historie a velký úspěch a užitečnost.

Konference Budoucnost ASP.NET

Pro velký počet opakujících se dotazů jsme se s Tomášem Hercegem rozhodli uspořádat 8. září jednodenní akci jménem Budoucnost ASP.NET. Ukážeme vám, jak platforma .NET vypadá dnes a jak se bude dle našeho názoru rozvíjet do budoucna. Co je dobré se naučit a jak. Podrobnější informace a možnost přihlášení najdete na adrese https://budoucnost.aspnet.cz/.

Individuální konzultace ve firmách

Mnoho firem dnes stojí na křižovatce a přemýšlí, v čem má programovat nové aplikace. Už v .NET Core? Nebo ve starém .NETu 4? A co stávající aplikace, mají se udržovat tam kde jsou nebo psát nové verze?

Na výše popsané konferenci vám ukážeme obecné zásady a principy, ale univerzální odpověď neexistuje. I dnes existují aplikace, které má smysl jako nové psát v klasických ASP.NET Web Forms. Jiné byste tak rozhodně psát neměli.

Mnoha firmám jsme s Tomášem v jejich rozhodování pomohli a pokud máte zájem, pomůžeme i té vaší, konzultačními službami. Poradíme vám jakým směrem se vydat a pomůžeme vám s tím. Pokud máte zájem, stačí nás kontaktovat.

Školení .NET Core

Od září také v .NET College vypisujeme sérii čtyř dvoudenních kurzů .NET Core, ve kterých vám pomůžeme novou platformu plně uchopit a porozumět jí. Podrobnější informace o školeních brzy zveřejním na ASP.NET a dalších obvyklých místech.

CoReStart 2.0

Na ještě pozdější dobu plánujeme druhý ročník úspěšné konference CoReStart, na které bude řeč zejména o nadcházejícím .NET Core 2.0.

Těšíme se na setkání s vámi na nadcházejících akcí a nezapomeňte, že první z nich, Budoucnost ASP.NET, začíná již za měsíc!